De discussie over het wel of niet duurzaam werken is de laatste tijd flink opgelaaid.
Daarom was ik een aantal weken geleden ook van de partij op de bijeenkomst van De Association of Food & Beverage Management (AF&BM) welke werd gehouden op de Lindenhoff te Baambrugge.
Mooie discussies waren er over dit onderwerp, waar ook verschillende meningen werden geventileerd en ook iedereen was er wel over uit dat het moet. Alleen op de vraag hoe kon niemand echt een duidelijk antwoord geven. Zie voor het verslag
Ongeveer 20 jaar geleden werd ik door een vriendin (Suus) al aangesproken over dit onderwerp. “Marco”, zei ze, “wij moeten voor onszelf beginnen met een concept waarin we alles doorvoeren naar biologisch en duurzaam”. Toen zag ik dat echt niet zitten, de wereld is zo klein, we kunnen alles overal vandaan halen en had helemaal geen zin in die “geiten wollen sokken”. Achteraf spijt?...........misschien toch wel een beetje.
Dat het helemaal geen “geiten wollen sokken” hoeft te zijn is mij nu echter wel duidelijk. Wat een mooie gerechten worden er gemaakt met duurzame producten. In gesprek met Albert Kooy, waarmee ik een Nederlandse, duurzame promotie ga doen in ons hotel, werd ik meteen weer enthousiast over hoe het ook kan. Zijn visie is namelijk dat je alleen de ingrediënten kunt gebruiken die daadwerkelijk te krijgen zijn op dat moment in Nederland. Dat heeft te maken met het seizoen en in dat seizoen de temperatuur. Dit geldt ook voor vlees of vis, waarom Albacore tonijn duizenden kilometers verderop halen als je zoveel mooie vis hebt in de omgeving en waarom vlees uit de US halen als je scharrelvlees uit de buurt kunt krijgen? Biedt je gasten het moois wat wij in Nederland produceren. Thuis in Spanje of Frankrijk kunnen ze weer hun eigen streekproducten eten, daar komen je gasten toch ook voor als ze in Nederland zijn?
Dan heb je weer een volgende discussie, wat als iedereen biologisch of duurzaam wil of gaat eten? Dan is er niet genoeg. Het antwoord van Albert Kooy daarop is dat je de verdeling in het menu aan moet passen (wat ook nog eens gezonder is), vandaar dat zijn menu en ook die van ons in Silk Road Restaurant van 15 – 29 oktober, gebaseerd is op 80% groenten en 20% vlees, 100% smaak!
Dus om terug te komen op duurzaam hot or not, ben ik van menig dat het op zijn Noord-Hollands gezegd toch echt MOT!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten